6 Bra Träningsformer För Att Leva Längre & Sundare

Fråga vilken man eller kvinna som helst och de kommer antagligen att säga att de vill leva längre än snittåldern. Samtidigt vill alla undvika situationer med sjukdomar och andra hälsoproblem. För att uppnå detta, behöver du hitta de träningsformer som passar bäst för dig så att du kan leva längre och få ett friskare liv.

Visste du att dödligheten hos stillasittande individer som inte tränar är upp till tre gånger högre jämfört med individer som tränar? En positiv aspekt med detta är att du inte behöver träna ansträngande och långa träningspass varje dag för att leva längre. Tvärtom så kan du leva ett sundare och lyckligare liv bara genom att vara aktiv mellan 30 och 60 minuter om dagen. Naturligtvis kan vissa träningsformer vara bättre för dig än andra, och de bästa av dessa har vi lyft fram i denna artikel.

 • Ta reda på vilka träningsformer som är de bästa för ett långt liv
 • Lär dig hur du maximerar effekterna av dessa träningsformer
 • Lär dig mer om de fördelar du har att vänta dig

Det finns ett antal faktorer som bidrar till din livslängd och hälsa, och en av de viktigaste är fysisk aktivitet. De aktiviteter vi har listat här kommer hjälpa din kropp på fler än ett sätt!

1. Löpning – stärker hjärtat

När man springer ökar pulsen. Detta stärker hjärtat. Med andra ord så kan du genom att implementera löpning i din träningsrutin hålla hjärtat friskt från sjukdomar vilket i sin tur gör att du kan leva längre. Detta är också en av de träningsformer som kan hjälpa människor att balansera sina kolesterolnivåer. Forskningsstudier har visat att löpning gör att det dåliga kolesterolet minskar samtidigt som det ökar produktionen av det goda kolesterolet. Tänk på att du inte behöver någon specialutrustning för löpning – bara ett par bra löparskor.

 • Löpning är en av de träningsformer som är riktigt bra för hjärtat
 • Du behöver ingen specialutrustning för denna typ av träning
 • Löpning reglerar också kolesterolnivåerna i blodet

2. Träna yoga för att stärka benen och musklerna

Yoga är generellt en av de bästa och enklaste metoderna för att stärka benen och musklerna. Detta är ett system som innefattar ett stort antal övningar/positioner som fokuserar på olika delar av den mänskliga kroppen. Exempelvis kan vissa positioner hjälpa dig att stärka musklerna som sitter kring ryggraden. Detta kan hjälpa dig att mildra rygg- och nacksmärta. För att förbättra resultaten kan man använda särskild yogautrustning såsom exempelvis rep att hänga i och en matta. Enligt experter kan yoga dessutom hjälpa till att föryngra kroppen genom att förbättra stresshanteringsförmågan. Leta upp en yogakurs i din närhet eller träna yoga hemma.

 • Yoga är en utmärkt aktivitet för personer som vill stretcha och stärka musklerna och benen
 • Detta uråldriga system/koncept innefattar ett stort antal övningar du kan prova på.
 • Kom ihåg att yoga kan hjälpa dig att bli av med stress på ett behagligt sätt

3. Lagsporter är roligt och gör dig friskare

Det har visats att människor som tränar lagsporter lever längre än de som fokuserar på individuella sporter. Anledningen bakom detta är enkel – träning som innefattar interaktion och socialisering har också en påverkan på den mentala hälsan. Lagsporter kan dessutom skapa inspiration och motivation. Fotboll, basket, tennis (särskilt partennis), volleyboll – dessa är några av de lagsporter du kan välja mellan.

 • Lagsporter är bättre än individuella sporter när det gäller livslängd
 • De har positiva effekter på den mentala hälsan och de kognitiva funktionerna
 • Det finns ett brett utbud av olika lagsporter att välja mellan

4. Simning är bra för luftvägarna

Det går inte att hitta många andra sporter eller träningsformer som har lika kraftigt positiv effekt på andningssystemet som simning. Du vet säkert att simmare (även hobbysimmare som regelbundet utför denna typ av träning) har ökad lungkapacitet. Simning stärker också muskulaturen (det aktiverar alla muskelgrupper). Som en indirekt verkan av denna träningsform kan du också förvänta dig förbättrad kognitiv funktion. Så det är alltid en bra idé att besöka din lokala simhall eller skaffa dig en egen pool i trädgården.

 • Simning ökar din lungkapacitet
 • Detta är en rolig aktivitet som stärker alla större muskelgrupper i kroppen
 • Simning har också en positiv effekt på hjärnan

5. Cykling är också ett bra alternativ

Här är ett annat alternativ du bör överväga när du vill leva längre och med bättre hälsa. Detta är en form av kardiovaskulär träning som du kan utföra på olika vis. Till exempel kan du använda dig av en stationär cykel eller en klassisk cykel för utomhuscykling. En stationär cykel är ett bra alternativ när du inte har tillräckligt med tid eller när vädret inte är så lockande. Med en utomhuscykel kan du träna med kompisar och samtidigt också få bättre vyer. Jämfört med löpning så är cykling lindrigare för lederna, däremot aktiverar löpning fler av kroppens muskler.

 • Du kan cykla både inomhus på en stationär cykel och utomhus
 • Detta är en av de bästa formerna för cardioträning
 • Det kan liknas vid löpning, men är lindrigare för lederna

6. Stretching är också viktigt

Många tror att detta är en av de träningsformer man kan hoppa över, men de har fel. Stretching kan hjälpa dig att leva längre, speciellt om du gör det dagligen. Att stretcha är bra för hälsan och gör musklerna starkare. Och det behöver inte sägas att det också gör dig mer flexibel. Detta är ett sätt att skydda dig från skador som kan påverka din livslängd. Denna träningsform rekommenderas också för de som vill träna mer komplex träning eller utföra mer komplexa sporter. Det är en bra uppvärmningsmetod för att motverka skador.

 • Stretching är väldigt bra för musklerna och för din hälsa generellt
 • Det kan förbereda dig för snabba och hastiga rörelser
 • För bästa resultat, stretcha igenom hela kroppen dagligen
Views:
328
Article Tags:
Article Categories:
Okategoriserad