HÄLSORISKER: 7 Sjukdomar Som Länkats Med Fetma

Ett intressant (men läskigt) faktum – fetma är inte en sjukdom, men det kan orsaka många olika sjukdomar. När människor är feta, så gör de sina kroppar till en grogrund för olika sorters sjukdomar. Vi kommer att analysera dessa hälsorisker som orsakas av extra vikt i denna guide.

En av de huvudsakliga anledningarna till varför fetma leder till sjukdomar, är det faktum att kroppen måste anstränga sig mer för att utföra sina naturliga funktioner. Detta är en mycket svår påfrestning på olika kroppsdelar och organ som kan leda till hälsoproblem eller till och med döden. För att öka medvetenheten om de hälsorisker som extra kilon på personers kroppar kan föra med sig, så har vi skapat en lista med sjukdomar som länkats med fetma.

 • Lär dig mer om de mest vanliga sjukdomarna som kopplats ihop med fetma
 • Ta reda på hur extra kilon leder till dessa hälsoproblem
 • Upptäck alternativen du har för att återställa och förhindra dessa problem

Diet och träning är de mest viktiga sakerna du måste tänka på om du vill hålla dig frisk. För att hjälpa dig förstå hur seriöst detta globala problem är, så kommer vi att lista hälsoriskerna som orsakas indirekt eller direkt genom extra vikt.

1. Sömnapné – mer än sömnproblem

Visste du att vissa personer med fetma vaknar under natten eftersom de plötsligt har slutat andas under tiden de sover? Vissa av dem märker inte det, vilket innebär att de kan dö i sömnen. Det är vad sömnapné handlar om. Anledningen bakom detta problem är enkelt – den extra vikten på halsen blockerar lufttillförseln till lungorna. Så när det gäller sömnapné kan du förvänta dig en lägre sömnkvalitet, och i vissa fall till och med hjärtstopp.

 • Sömnapné orsakas av fetma
 • Detta är en av de sjukdomar som kan bli dödliga
 • Det leder till andningsproblem under sömnen

2. Kärlkramp – en börda på ditt bröst

Fetma gör att personer bär på extra vikt i olika kroppsdelar. Ett av de områden är i bröstet. Så, personer som är feta går omkring med ytterligare vikt som påfrestar bröstmusklerna. Dessa bröstsmärtor kallas för kärlkramp eller angina pectoris. Kom ihåg att detta också är ett av symtomen hos kranskärlssjukdom. Genom att gå ner i vikt så bör du kunna minska risken för seriösa hälsoproblem som detta.

 • Kärlkramp är ett tillstånd som påverkar bröstmusklerna
 • Du påfrestar musklerna på grund av extra vikt
 • Några av dessa bröstsmärtor kan vara dödliga

3. Gikt – en smärtsam sjukdom

Några av sjukdomarna på denna lista är inte smärtsamma, även om de är väldigt seriösa. Gikt, å andra sidan, är både seriöst och mycket smärtsamt. Det har en påverkan på hela kroppen. Det är ett resultat av en ansamling av urinsyra i lederna. När individer som lider av fetma inte behandlar detta hälsoproblem, så kan de förvänta sig bestående skador på lederna.

 • Gikt är en hemsk sjukdom som påverkar hela kroppen
 • De extra kilon som finns på kroppen skapar en ansamling av urinsyra i lederna
 • Om det inte behandlas inom en snar tid, så kan gikt leda till bestående skador på lederna

4. Typ 2 diabetes – en obotlig sjukdom

När personer äter mer mat än nödvändigt så ökar blodsockernivåerna. Om de regelbundet gör detta, som vi vet att vissa feta personer gör, så finns det en stor risk att dessa individer kommer att utveckla typ 2 diabetes. Enligt viss statistik är 80% av personer med typ 2 diabetes överviktiga eller har fetma. Genom att minska med bara 5 till 7% av din nuvarande vikt och börja göra mer fysiska aktiviteter, så kommer du att minska risken av att utveckla denna typ av diabetes.

 • Att regelbundet äta för mycket kommer att leda till typ 2 diabetes
 • Diabetes gör dig också mer sårbar för andra sjukdomar
 • Fysisk aktivitet och viktnedgång kommer att minska risken för att utveckla denna obotliga sjukdom

5. Stroke – ett mycket farligt hälsoproblem

När det sker ett hinder för blodkärlen, eller om du upplever ett brustet blodkärl i hjärnan eller nacken, så störs det ordentliga blodflödet. Det är precis vad en stroke är. I många fall är fetma kopplat med stroke, vare sig det är direkt eller indirekt. När någonting som detta händer kan du förvänta dig skador på hjärnan. Tyvärr är skadorna ibland permanenta. Människor som har haft en stroke har ofta problem med kroppsrörelser och att prata.

 • Stroke orsakas ofta direkt eller indirekt av fetma
 • Det kan orsaka permanenta skador hos människor
 • Det är högt blodtryck som leder till stroke

6. Hypertoni som ett första steg till början av sjukdomar

Hypertoni, eller högt blodtryck, är ett hälsoproblem som påverkar tusentals personer runt om i världen. Det händer när din kropp använder sig av ytterligare kraft för att få blodet att flöda genom blodkärlen. Det är detta som händer när blodkärlen upplever ett tryck från dessa extrakilon. Om detta är ett fortsatt problem kommer dina blodkärl att skadas och försvaga ditt hjärta. Dessutom kommer du att vara benägen till hjärtattack, leversjukdom, stroke och andra hälsoproblem.

 • Hypertoni är den medicinska termen som beskriver högt blodtryck
 • Fortsatt hypertoni kan skada blodkärl
 • Hypertoni gör människor mer benägna till ett stort utbud av hälsoproblem

7.  Hjärtsjukdom – ett stor vidd av medicinska tillstånd

Läkare använder termen hjärtsjukdom för att täcka en hel del hälsoproblem som kan påverka ett av det mest viktiga organet i människokroppen. Ifall du har hjärtproblem är det större chans att uppleva hjärtdöd, hjärtsvikt, hjärtattack eller angina pectoris. Fetma har kopplats till hjärtsjukdomar eftersom det bidrar till de saker som ökar chanserna till att utveckla denna sjukdom som höga nivåer av blodsocker, ohälsosamma nivåer av fett och högt blodtryck. Genom att gå ner i vikt så bör du kunna undvika dessa problem.

 • Hjärtsjukdom är en term som täcker en lång lista med medicinska problem
 • Fetma är den främsta orsaken till hjärtsjukdom
 • Att gå ner i vikt kan hjälpa människor mycket för att undvika denna sjukdom
Views:
599
Article Categories:
Okategoriserad