Vetenskapens Svar: Finns Det Någon Länk Mellan Smärta Och Övervikt?

Har du någonsin undrat om det finns ett samband mellan smärta och övervikt? Det är mycket troligt att du har haft misstankar, men nu tack vare modern vetenskap kan vi bekräfta detta. Det finns en koppling mellan smärta och övervikt och i många fall är de extra kilona en direkt orsak till smärtan du känner. Läs den här artikeln om du vill veta mer om detta.

Smärta kan beskrivas som en mycket obehaglig fysisk känsla som kommer till följd av en skada eller sjukdom. Å andra sidan betyder övervikt att du har en vikt som går över den nivå som anses vara normal. Så detta tillstånd är inte en sjukdom eller en skada, men på grund av den negativa inverkan det har på din kropp, kan vi förvänta oss smärta. Detta är det främsta skälet till att du bör arbeta med att skapa en viktminskningsstrategi som hjälper dig.

 • Ta reda på mer om sambandet mellan smärta och övervikt
 • Lär dig mer om överviktens negativa påverkan på vår hälsa
 • Få information om viktminskning och förebyggande av viktökning

Det faktum att nästan 40% av befolkningen är överviktig ger dig inte rätten att ignorera detta problem. Om du är överviktig kommer du antagligen att känna smärta förr eller senare. Det här är vad vetenskapen har att säga om sambandet mellan smärta och övervikt.

1. Överdriven vikt leder till ryggsmärta

En överviktig person har vanligtvis övervikt runt midjan. Som ett resultat av detta är ryggraden under tryck och tenderar att flytta kroppen framåt. Det slutliga resultatet är en kontinuerlig smärta i ryggen. Med tiden kommer ryggraden att försöka anpassa sig, men den kommer att göra detta i en felaktig position som kommer att leda till ännu fler problem. Lätt träning och förbättring av matvanor hjälper dig mycket i situationer som denna.

 • Personer med övervikt upplever tryck på ryggraden
 • Du kommer att känna smärta till följd av det
 • Din ryggrad kan böjas och komma in i en felaktig position som kommer att leda till fler problem

2. Överviktiga människor klagar ofta på knäsmärta

Många vetenskapliga studier har visat att även om du bara har några extra kilon, kommer du antagligen att få problem med knäna. När du tar en promenad känns trycket på lederna. Detta tryck multipliceras hos överviktiga individer, därav smärtan. Överviktiga människor har ofta problem med sönderrivet brosk, vridna knän och inflammationer.

 • Överviktiga personer lägger mer stress på knä och leder
 • Om du inte löser detta problem kommer du att känna ledvärk och riskskador
 • Vridna knän, sönderrivet brosk och inflammation är vanligare hos överviktiga

3. Övervikt och migrän

Migrän är återkommande smärtsamt huvudvärk som i de flesta fall är fokuserad på ena sidan av huvudet. Denna smärta kan vara så stark att vissa människor känner sig illamående och har problem med sin syn. Det finns några studier som har visat att fetma och övervikt påverkar uppkomsten av migrän. Forskningen har visat att migrän är vanligare hos överviktiga personer. Även om det inte är känt med säkerhet varför något liknande händer, har det definitivt något att göra med de hormonella förändringarna och stressen som orsakas av övervikt.

 • Flera studier har visat att det finns en tydlig koppling mellan migrän och övervikt
 • Fetma påverkar den hormonella status som kan leda till migrän
 • Även lätta övningar och små förändringar i kosten kan hjälpa

4. Dessa extra kilo eldar på kronisk smärta

Det finns många saker som kan leda till kronisk smärta hos dagens män och kvinnor. Till exempel bidrar deras stillasittande livsstil till kronisk smärta. Men forskare har hittat en koppling mellan överviktiga människor och också de ökade chanserna att utveckla kronisk smärta. Ett exempel är bristen på vitamin D som ofta leder till kronisk smärta. Feta människor tenderar att ha en lägre nivå av vitamin D som har en direkt inverkan på smärtan.

 • Att vara överviktig innebär att stödja kronisk smärta
 • Ett av sätten på vilket fetma gynnar kronisk smärta är genom att sänka nivån av vitamin D i systemet
 • Övervikt har associerats med smärta som skapats av olika hälsotillstånd

5. Överviktiga människor är benägna att få neuropatisk smärta

Det är ingen tvekan om att övervikt har en negativ inverkan på den muskuloskeletala hälsan hos varje individ. Det är därför övervikt är en betydande riskfaktor när det gäller kronisk smärta i nedre rygg och osteoartrit. Neuropatisk smärta som inte orsakades av skador på muskler och skelett är mer intensiv hos överviktiga individer. Fetma leder till inflammation som gör situationen ännu värre.

 • Övervikt stöder inflammation och maximerar effekterna av neuropatisk smärta
 • Övervikt är en av orsakerna till kronisk smärta i korsryggen och artros
 • Personer med normal vikt löper lägre risk för denna typ av smärta

6. Övervikt förvärrar situationen hos patienter med fibromyalgi

Du kan förvänta dig att de fysiska symtomen av fibromyalgi (ett reumatiskt tillstånd) blir värre om du är överviktig. För att vara mer exakt kommer de extra kilona på kroppen att förvärra styvheten, morgontröttheten och smärtnivåerna. När människor lyckas normalisera sin vikt förbättrar de faktiskt livskvaliteten, sömnkvaliteten och minskar smärtkänsligheten. Försök att äta hälsosamma livsmedel och träna för att bekämpa detta tillstånd.

 • Övervikt ökar risken för fibromyalgi
 • Det gör symptomen på detta tillstånd värre
 • En förändring i din livsstil kommer att göra detta problem mycket enklare

7. Övervikt har en dålig inverkan på postkirurgisk återhämtning 

Det finns situationer då människor av olika skäl måste genomgå kirurgiska ingrepp. Efter en framgångsrik operation är det avgörande för dessa människor att återhämta sig snabbt och på ett korrekt sätt. Men om den person som genomgick ett kirurgiskt ingrepp lider av övervikt, kommer situationen att bli komplicerad. Återhämtningen efter operation är nämligen mycket långsammare hos personer som lider av övervikt. Den så kallade konvalescensperioden är ovanligt lång jämfört med andra personer. Dessutom är patienter som dessa mer känsliga för opioider och lugnande medel och deras effekter som kan leda till ytterligare smärta.

 • Personer som lider av övervikt återhämtar sig långsammare efter operationer jämfört med andra patienter
 • Det är svårare att förbereda sig för operationen när du lider av övervikt
 • Individer med övervikt känner mer smärta eftersom medicinerna inte verkar på samma sätt hos personer med övervikt
Views:
424
Article Categories:
Okategoriserad