Kan Man Bli Tjock Av Frukt?

Är det möjligt att man blir tjock bara för att man äter mer frukt än vanligt? Vi känner alla till att frukt är ett väldigt näringsrikt livsmedel som är bra för hälsan, men finns det också en negativ sida med att äta det? Vår artikel kommer att avslöja några intressanta fakta om frukt och vikt.

Det råder ingen tvekan över att frukt är ett hälsosamt livsmedel. Om du frågar vilken nutrionist som helst kommer de bekräfta detta. Det kan man inte säga om exempelvis processad mat. Dock är denna typ av livsmedel rikt på fruktos (en särskild sorts socker som påverkar kroppens ansamling av fett). Detta skapar ett dilemma och huvudbry hos många. Med andra ord så kan du i teorin gå upp i vikt om du tillsätter dessa livsmedel i din kost, dock är det i de flesta fall tvärtom bra att äta det regelbundet. Läs den här artikeln för att:

 • Lära dig mer om kopplingen mellan frukt och vikt
 • Upptäcka vad som är bra och inte bra för figuren
 • Få reda på hur frukt kan hjälpa dig

Låt oss nu lära oss mer om kopplingen mellan frukt och viktminskning (eller viktökning)!

1. Ett bra val om du vill motverka matsug och hålla dig smal

En individ med en tendens att bli tjock upplever ofta matsug några gånger om dagen, även efter måltider. Det går att undvika dessa lägen genom att äta frukt regelbundet. De är rika på fiber och vatten. Det innebär att din kropp får det den behöver för att metabolisera maten långsamt. I slutändan betyder detta att du inte känner dig hungrig på ett tag. Tillsätt mer banan, avokado, äpple och liknande i kosten om du vill hålla nere aptiten.

 • Du kan ta de flesta frukter till hjälp för att motverka matsug
 • De är fullpackade med fiber och vatten
 • På så vis kan du hålla nere aptiten

2. De flesta frukter innehåller inte så många kalorier

Om du analyserar kalorivärdet i vanliga frukter, kommer du att märka att de inte innehåller så många kalorier. Till exempel innehåller 1 dl blåbär kring 40 kalorier medan ett litet äpple endast innehåller 77 kalorier. Det är enkelt att förbränna denna mängd kalorier även genom medel- eller lågintensiv träning. Å andra sidan, vilket vi redan nämnde, kan frukt hjälpa dig att hålla nere matsug vilket innebär att att du kan hålla dig undan snacks och processad mat. Detta är bara positiva aspekter för den som inte vill bli tjock.

 • En normalstor frukt av de flesta sorter innehåller endast lite kalorier
 • Lär dig kaloriinnehållet på de frukter du gillar mest
 • Ät och motverka samtidigt kommande matsug

3. Kraftverk av näring

Att räkna kalorier är en bra idé, men vad som är ännu viktigare är att räkna näringsämnen. Just precis, för att hålla sig frisk och undvika att bli tjock behöver du äta nyttiga livsmedel. Detta är ännu ett argument för att äta frukt. Dessa livsmedel är fullpackade med ett brett utbud av olika näringsämnen.

Från fiber och mineraler till vitaminer; du kan få i dig många viktiga ämnen med frukt. Sedan finns det förstås de som är mer rika på vissa särskilda näringsämnen, som att bananer innehåller kalium och apelsiner innehåller vitamin C. En positiv sak är att många av dem är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att rensa ut toxiner och fria radikaler och motverkar övervikt och sjukdomar.

 • Alla frukter är rika på näringsämnen
 • Ät en blandning av olika frukter och lär dig mer om deras specifika innehåll
 • Bekämpa fria radikaler och toxiner med deras hjälp

4. De innehåller socker, men det är egentligen inte dåligt

Många är rädda för att äta för mycket socker, men denna rädsla saknar underlag när det gäller frukt. För i detta fall handlar det inte om tillsatt/processat socker, utan snarare fruktos och glukos och en gnutta sukros. Den enda “boven” bland dessa sockerarter är fruktos som kan ha förmågan att orsaka hälsobesvär och göra dig tjock. Men kom ihåg att frukt inte innehåller några större mängder fruktos och att du skulle behöva äta rätt mycket frukt varje dag för att bli tjock av denna anledning.

 • Dessa livsmedel innehåller tre naturliga typer av sockerarter
 • Fruktos är det enda som man kan behöva bekymra sig över
 • De flesta frukter innehåller inte några större mängder fruktos

5. Var aktsam med torkad frukt

Den torkade versionen av dessa livsmedel kan emellertid göra att vissa blir tjocka. Men, åter igen, man behöver äta väldigt stora mängder för att drabbas av detta problem. Torkad frukt är fullpackade med näringsämnen, men torkningsprocessen ökar mängden kalorier och socker. Vissa tillverkare tillsätter också processat socker för att förbättra smaken vilket gör det ännu värre. Så ifall du är intresserad av den torkade varianten, se till att du äter dem i måttliga mängder och att du väljer produkter som inte innehåller tillsatt socker.

 • Den torkade varianten innehåller generellt mer socker och kalorier
 • Ät dem med måtta
 • Undvik produkter som innehåller tillsatt socker

6. Fruktjuicer kan också vara riskabla

Många föredrar att dricka fruktjuice hellre än att äta hela frukter. Visst är det lättare att konsumera frukt på detta vis, men det finns en baksida. Juicen saknar som regel fiber och andra näringsämnen som försvinner under tillagningen. Det behövs dessutom fler frukter när man tillagar juice vilket innebär mer socker och mindre näring. Färdigjuicer i förpackningar innehåller ofta tillsatt socker.

 • Det är bättre att äta färska hela frukter
 • Juicer innehåller vanligen mer kalorier och socker
 • Undvik kommersiella juicer

7. Så vad är domen?

Frukt är tveklöst väldigt innehållsrikt på näringsämnen såsom fiber, mineraler och vitaminer. De är också relativt kalorifattiga. Vissa studier har visat att frukt kan hjälpa till med viktminskning. Dock kan torkad frukt och juicer och även att äta frukt i väldigt stora mängder göra att man blir tjock. Avnjut dem i måttliga mängder om du vill hålla dig frisk och smal.

 • Frukt är ett bra val av livsmedel för den som vill gå ner i vikt
 • Ät med måtta
 • Välj dem i sin naturliga utformning
Views:
862
Article Categories:
Okategoriserad