Blir Man Tjock Av Att Dricka Öl?

Det är många saker som kan göra en tjock, men är öl en av dessa? Denna dryck som är bland de populäraste i världen anges ofta som en källa till övervikt, men är det verkligen så farligt att dricka öl? Svaren du hittar i denna artikel är något överraskande.

Öl är något som man har druckit sedan urminnes tider. Det har använts som en dryck för att förbättra humöret men även som ett hälsosamt livsmedel och till och med som del av religiösa ritualer. När allt fler moderna människor börjar vända sig mot en hälsosam livsstil, är det många som stöter på samma dilemma – kan man fortsätta dricka öl om man vill behålla en hälsosam vikt? Lyckligtvis finns det en lång rad med studier och undersökningar som har hjälpt oss att förstå effekten av öl på vikten. Läs denna artikel om du vill:

 • Lära dig mer om innehållet i öl
 • Förstå kopplingen mellan öl och övervikt
 • Få mer kunskap om viktminskning och en sund livsstil

Hur mycket du dricker, när du dricker och hur din kost och livsstil ser ut generellt – dessa är de faktorer som påverkar din vikt. Så låt oss börja med att separera fakta från fiktion och ta reda på huruvida öl verkligen kan göra dig tjock eller inte.

1. Vad finns i ölen?

Låt oss understryka det faktum att det bokstavligen finns hundratals olika ölsorter på marknaden. Detta betyder att olika ölsorter kan skilja sig åt, dock har de flesta en sak gemensamt, och det är att de är tillverkade på naturliga ingredienser. De innehåller malt, jäst, humle och vatten. Det innebär en massa polyfenoler, fiber, vitaminer och mineraler för din kropp. Men så innehåller de också alkohol.

 • Det finns många olika ölvarianter i världen
 • De allra flesta är tillverkade av malt, jäst, humle och vatten
 • Öl innehåller rikligt med näringsämnen, dock innehåller det också alkohol vilket kan vara skadligt för din hälsa

2. Kalorier i öl – inte så många

Som du kunde förvänta dig, så finns det kalorier i öl. Men i motsats till populär tro så är antalet kalorier i denna dryck inte så högt. Med andra ord, om vi tittar enbart på kaloriinnehållet, kan öl inte göra dig tjock, åtminstone inte om du dricker det i måttliga mängder.

Det är mängden alkohol som påverkar kaloriinnehållet. Generellt innehåller varje ml öl 7 kalorier. Lägg till ytterligare 4 kalorier för varje ml kolhydrater. Låt oss jämföra detta med andra drycker – där en vanlig öl innehåller totalt 40 kalorier per 100 ml, innehåller äppeljuice 42, mjölk 65 och apelsinjuice 47 kalorier per 100 ml.

 • Generellt innehåller öl inte så många kalorier
 • Många drycker som bland annat mjölk och även apelsinjuice innehåller fler kalorier
 • Att dricka det i måttliga mängder bör inte göra dig tjock

3. Öl kan öka matintaget

Detta är en av de värsta egenskaperna med öl när det kommer till vikten. En del vetenskapliga studier har visat att ölkonsumtion vanligtvis gör att man äter mer mat. Detta är ett onödigt matintag som skapas av alkoholen. Alkohol skapar ett matsug när den processas i magen. Därför måste man vara försiktig när man dricker alkohol om man har en massa mat runtomkring sig. Man bör vara medveten om ifall matsuget man känner är oresonligt eller inte om man vill undvika att bli tjock. Genom att avlägsna alla kaloririka snacks i din omgivning, bör du kunna undvika denna typ av situationer.

 • En del studier har visat att ölkonsumtion ökar matintaget
 • Detta matsug kan motverkas
 • Håll dig undan onyttiga snacks när du dricker öl

4. Dina dryckesmönster har också betydelse

Som vi nämnde tidigare så påverkar sättet på vilket du dricker öl också din vikt. Till exempel så har forskning visat att stordrickare som dricker fler än 3 öl om dagen har en benägenhet att bli överviktiga. De som gillar att hetsdricka (att dricka öl någon gång nu och då men i väldigt stora mängder och snabbt) har också en tendens att bli tjocka. Om du å andra sidan dricker en öl om dagen (även om du gör det regelbundet), är sannolikheten låg för att denna vana ska påverka din vikt.

 • Ditt dryckesmönster har stor påverkan på din vikt
 • Stordrickande och hetsdrickande är inte sunt, och inte bara för viktens skull
 • Måttliga mängder med öl bör inte skapa några problem

5. Vad är sanningen bakom ölmagar?

Bara för att man kallar det “ölmage” betyder det inte att vi kan lägga skulden för dessa på öl. Som vi nämnde tidigare, så kan du bli tjock om du dricker några öl varje dag, men detsamma gäller för att äta för mycket eller dricka för mycket av i princip också allt annat. Så även om ölmage är en välkänd och accepterad term, finns möjligheten att det är någonting annat som har orsakat detta tillstånd (ansamlingen av fett i detta område).

 • Ölmage är en väldigt populär term, men även bilring är en vanlig benämning på samma tillstånd
 • Öl kan bidra till övervikt, men det kan också finnas andra orsaker till problemet
 • Identifiera detta eller dessa problem och försök hantera dem

6. Så blir man då tjock av att dricka öl?

Svaret är både ja och nej. Hur är detta möjligt? Tja, att dricka öl kan göra att både män och kvinnor blir överviktiga. Det kan göra att fettmängden ökar i kroppen och öka vikten generellt. Men det är sättet på vilket du dricker som är det avgörande.

Om du inte vill bli tjock och du gillar öl, försök att hålla dig till måttliga mängder och endast på helgerna. Drick inte varje dag och särskilt inte 3 eller fler öl varje kväll. Se också till att du håller dig undan snacks och kaloririka livsmedel när du dricker denna dryck. Din vikt påverkas så klart också av andra saker och inte bara av det du dricker – din övergripande kost, fysiska aktivitet och livsstil.

 • Att dricka öl kan göra dig tjock, men du kan också dricka öl och hålla dig smal
 • Nyckeln sitter i att dricka med måtta
 • Om du vill hålla dig frisk och kry, var noga med din kost (mat och dryck), träna mer och led en hälsosam livsstil
Views:
916
Article Categories:
Okategoriserad