Strategi: 8 Smarta & Enkla Sätt Att Dämpa Aptiten

Visste du att ett av de enklaste sätten att gå ner i vikt och leva ett hälsosammare liv är genom att dämpa aptiten? Det finns fler än ett sätt som kan hjälpa dig dämpa aptiten och nå dina personliga hälsomål, och vi ska använda denna guide till att presentera några av dessa metoder.

Många som börjar med en ny livsstil med tanken att detta ska hjälpa dem bli friskare och gå ner i vikt, måste vanligtvis skära ner på portionerna. Men det är många som stöter på samma problem – matsug. Man går omkring och är hungrig i stort sett hela tiden. En del kan motstå frestelsen att äta under några dagar, men efter det ger man ofta upp och äter till och med mer än tidigare. Detta är var en aptithämmare kan hjälpa till.

I denna guide ska vi inte bara fokusera på aptithämmare i form av piller och tabletter. Vi ska också lyfta fram några andra metoder som kan hjälpa dig dämpa aptiten på ett säkert och enkelt sätt.

 • Ta reda på mer om aptithämmare
 • Lär dig hur du snabbt kan dämpa aptiten
 • Upptäck hur du kan säkra hälsan under denna process

Vi har satt ihop en lista med olika lösningar som bör passa behoven hos olika typer av individer. I de flesta fall kan man använda sig av fler än en av dessa lösningar. Tänk på att det är bäst att du pratar med din läkare innan du börjar med någon av dessa metoder. Nu, låt oss kolla in våra 8 smarta och enkla metoder för att dämpa aptiten.

1.  Aptithämmare som piller & tabletter – låt de medicinska upptäckterna hjälpa dig

Idag kan man hitta ett brett utbud av aptithämmare i piller- och tablettform. Innan vi förklarar vad de är och hur de fungerar, låt oss förklara skillnaden mellan piller och tabletter. Generellt sett är det ingen skillnad mellan tabletter och piller. “Piller” är egentligen en term som vanligtvis används för att beskriva medicin som sväljs ner. Så tabletter är bara en form av piller, oftast med formen av ett runt, litet pulverliknande läkemedel.

Vad är en aptithämmare?

Det hörs på namnet att denna produkt är ett läkemedel som ska dämpa aptiten. Som ett resultat av detta, äter man mindre mat och detta leder i sin tur som regel till att man går ner i vikt. Håll i minnet att vissa aptithämmare är receptbelagda medan andra är receptfria. Att välja rätt aptithämmare är viktigt för bästa resultat.

Hur funkar aptithämmare?

Visste du att magen skickar en signal till hjärnan när vi är hungriga? Detta är ganska logiskt, men faktum är att magen ibland sänder dessa signaler även när kroppen inte behöver inta fler kalorier. Det finns många orsaker till denna felkommunikation mellan de interna organen, men resultatet är att vi känner ett matsug nästan hela tiden, och bara blir tjockare.

Aptithämmare dämpar denna signal som vi nämnde i början. I vissa fall kan aptithämmare göra så att maten bryts ner långsammare, vilket gör att man känner sig mättare under en längre tid. För bästa resultat, måste du använda dessa aptithämmarpiller eller -tabletter tillsammans med fysisk aktivitet och en hälsosam kostplan.

Enligt många experter gör man bäst i att använda en naturlig aptithämmare. Med naturlig menar vi produkter som är baserade på extrakt, frön eller andra former av naturliga livsmedel, inte de som tillverkas i laboratorium. Vill du prova på det senare, se till att du väljer en godkänd produkt.

2.  Sluta tänka på mat och återfå energin med yerba mate

Yerba mate är ett bra exempel på en naturlig produkt som kan hjälpa dig att dämpa aptiten. Detta te tillagas på bladen från året runt-blommande träd som växer naturligt i Sydamerika. Det är bra att känna till att yerba mate även finns i många olika bantningsprodukter. Enligt vissa nutritionister kan upp till fyra dagliga koppar av detta speciella te hjälpa dig att snabbare gå ner i vikt.

Det bästa är att dricka yerba mate mellan måltider. Denna dryck hjälper dig mot matsug. Det är mycket lättare att minska på portionsstorlekarna och hålla sig borta från godis när man dricker detta te. Som en ytterligare förmån, kan yerba mate också öka din energi. Det sker naturligt eftersom detta är ett te som påverkar även övriga delar av kroppens system positivt. Så även om du börjar äta mindre, kommer du fortfarande att ha tillräckligt med energi för att träna och utföra dina dagliga uppgifter.

 • Tillverkas på blad från sydamerikanska träd
 • Det är en ingrediens i många bantningsprodukter
 • Det rekommenderas att man varje dag dricker tre till fyra koppar mellan måltiderna för att dämpa aptiten

3. Hantera stressen och se kilona rasa

När vi känner oss stressade, utsöndrar kroppen stresshormoner (adrenalin och kortisol) som går ut i blodet. Kroppen börjar dessutom skapa fettmolekyler som till slut hamnar i bukområdet. Så vi behöver inte säga att stress gör det mycket svårare att gå ner i vikt när du väl bestämmer dig för att bli av med de extra kilona kring midjan. Därutöver gör stress ofta så att man äter mer (tröstmat). Med andra ord känner man mer matsug när man är stressad.

Så det är logiskt att stresshantering är en av de viktigaste sakerna att ta itu med för att dämpa aptiten. Men hur gör man för att handskas med stress i denna moderna tidsålder där nya problem väntar bakom alla hörn?

Det är mycket du kan göra för att minska stress. Till exempel kan du börja med en andningsövning som hjälper dig att ta djupare andetag och som gör att du känner dig mer avslappnad. Andra saker du kan göra är att träna, meditera och utföra yoga eller helt enkelt bara ta ett beslut angående något problem som under en längre tid varit en orsak till stress. När du väl dämpar stressen, kommer du också kunna dämpa dina matsug, och känna dig mer energifylld.

 • Stress leder till viktökning (matsug)
 • Du måste hantera detta problem så snabbt du kan, inte bara för att det påverkar din vikt, utan för att det också påverkar din hälsa generellt
 • Det finns flera olika saker du kan göra för att bekämpa stress

4.  Utnyttja proteinrika livsmedel

Dämpa aptiten genom att äta? Ja, det är möjligt, men bara om du äter rätt livsmedel. Nästan alla nutritionister är överens om att proteinrika livsmedel kan hjälpa till att kontrollera aptiten. Du bör samtidigt undvika att äta kolhydrater.

Poängen här är att protein gör att man känner sig mättare längre. Behöver du exempel, kan vi tipsa om magert kött som bland annat kycklingbröst. Om du inte har tillräckligt med tid att stå och laga en massa olika maträtter varje dag, kan ett alternativ vara att dricka proteinshakes med vassleprotein. Detta är ett bra exempel på ett proteinrikt och kalorifattigt livsmedel. Men livsmedel som är goda proteinkällor är förstås också bra för hälsan generellt.

 • Protein är bra för att dämpa aptiten, och kolhydrater är sämst
 • Fokusera på oprocessade, proteinrika livsmedel
 • Välj magert kött och proteindrycker med vassleprotein

5. Undvik tristessen

Detta är säkert bland de konstigaste tipsen du stött på när du letat efter sätt att dämpa aptiten, men det funkar faktiskt. Okej, ingen gillar att känna leda, men många gånger i livet står vi ändå inför detta. Det finns många studier som har visat att överätande i många fall är ett direkt resultat av leda. När man känner sig uttråkad, är det vanligt att man letar efter någon mat för att fylla ut tiden.

För att undvika känna leda, bör du ta dig en närmare titt på ditt schema och börja planera i förväg. Det finns mycket man kan göra i stället för att äta chips och dricka läsk för att känna sig levande. Genom att planera lite och engagera dig i roliga aktiviteter, kommer du kunna njuta av livet och glömma bort mat- och sötsuget. Det är den mest perfekta aptithämmaren!

 • Leda är bland de största orsakerna till matsug
 • Planera dina dagar i förväg för att undvika att bli uttråkad
 • På detta sätt kan du förändra din livsstil och få ut maximal njutning av livet

6. Unna dig själv mörk choklad

De som försöker gå ner i vikt och dämpa aptiten och sötsuget rekommenderas som regel att glömma sötade produkter. Men inte allt som smakar sött är onyttigt. Faktum är att med rätt teknik så kan vissa typer av choklad användas som aptithämmare. En av dessa chokladtyper är mörk choklad.

Det kommer ibland stunder då man känner suget efter något sött. Vid dessa tillfällen kan frukt vara till hjälp, men inte alla gånger. När du känner att du behöver äta något sött, ta några bitar mörk choklad av hög kvalitet. Kom ihåg att denna choklad inte alls är samma sak som mjölkchoklad. För att uppnå bästa resultaten bör du leta efter en produkt som innehåller minst 70% kakao.

Det intressanta är att du kommer känna dig nöjd efter bara några bitar. Detsamma kan man inte förvänta sig av mjölkchoklad, vilken snarare gör att man bara vill ha mer. Innan du köper mörk choklad, läs innehållsförteckningen eftersom även om en del tillverkare märkt sina produkter som mörk choklad, innehåller de mindre än 70% kakao.

 • Ersätt mjölkchoklad med mörk choklad
 • En god, söt och naturlig aptithämmare
 • Välj choklad som innehåller minst 70% kakao

7.  Ha inte för bråttom – ät långsamt

Vi lever i en värld där allting ska gå snabbt. Detta är gynnsamt i många fall, men inte då det handlar om matkonsumtion. Ett flertal studier har visat att vill man dämpa aptiten och börja gå ner i vikt, bör man äta långsamt.

När du äter väldigt snabbt, leder det till slut till att du äter mer än du behöver. Det är inte så konstigt eftersom, som vi nämnde tidigare, magen sänder signaler till hjärnan när den känner sig mätt eller hungrig, och när vi äter för snabbt, blir magen förvirrad. Det bästa man kan göra när man vill gå ner i vikt och förbättra hälsan är att komma ihåg att tugga maten långsamt. Fokusera på det du äter.

Ett annat smart knep är att ta en liten paus mellan varje tugga. De flesta kan finna detta väldigt användbart för att sakta ner processen. Lägg undan din smartphone och sitt inte framför tv:n när du äter eftersom det då är lättare att du glömmer bort hur snabbt du äter och även hur mycket mat du tagit.

 • Ha inte för bråttom, speciellt inte när du äter
 • När du äter för snabbt, förvirrar du magen
 • Fokusera på maten och ta små pauser mellan tuggorna

8.  En grapefrukt om dagen håller matsuget borta

Förr i tiden fanns det några olika bantningsvarianter som innebar att man skulle äta väldigt mycket grapefrukt. Detta är ingenting vi rekommenderar eftersom en enformig kost vanligtvis gör mer skada än nytta. Men att äta ett par grapefrukter om dagen kan hjälpa dig mot hungerkänslorna. En del experter på detta område rekommenderar att man äter en halv grapefrukt tillsammans med varje huvudmåltid.

Den moderna forskningen har ännu inte förklarat exakt hur grapefrukt kan fungera som aptithämmare, men en del studier har visat att denna exotiska frukt har förmågan att sänka insulinnivåerna efter att man ätit. Detta gör att man kan använda frukten för att förebygga hunger.

Men innan du lägger till grapefrukt till din dagliga meny, bör du känna till att det finns situationer då denna frukt kan vara skadlig. Till exempel bör individer som tar sådana mediciner som kan interagera med grapefrukt undvika att äta denna frukt. Ammande och gravida bör också undvika den, men det bör de även göra med alla sorters aptithämmare. För alla er andra, kan det vara en bra idé att testa på grapefrukt.

 • En halv grapefrukt per måltid kan dämpa aptiten
 • Vissa grupper individer bör undvika att äta denna frukt
 • Rådfråga din läkare innan du börjar äta mer grapefrukt
 1. https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/prescription-medications-treat-overweight-obesity
 2. https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25926512
 4. https://www.rd.com/health/diet-weight-loss/smelling-dark-chocolate-stops-hunger-study/
Views:
435
Article Tags:
Article Categories:
Okategoriserad